Peringkat-peringkat Tidur

Oktober 23, 2009 at 10:18 pm (merapu)

            Tidur terbahagi kepada kepada dua jenis iaitu tidur dengan mata bergerak-gerak atau REM  (Rapid Eye Movement) sleep dan tidur dengan keadaan mata tidak bergerak (non-REM)[1]. Tidur dalam keadaan mata bergerak adalah keadaan kita tidur apabila kita bermimpi.

Tidur dengan keadaan mata tidak bergerak (non-REM) boleh dibahagikan kepada empat peringkat:

1.   Peringkat pertama (Berasa mengantuk)

– apabila seseorang itu berasa mengantuk, ia sedang mengalami peringkat pertama untuk tidur. Peringkat ini hanya mengambil masa sekitar lima sehingga 10 minit sahaja. Mata akan bergerak perlahan di sebalik kelopak mata dan semua otot akan mengendur. Pada peringkat ini, seseorang itu mudah tersedar.

 

2.   Peringkat kedua (Tidur-tidur ayam)

– pada peringkat ini, pergerakan mata akan terhenti, kadar denyutan jantung akan menurun dan suhu badan juga akan menurun.

 

3.   Peringkat ketiga dan keempat (tidur lena)

– pada peringkat ketiga dan keempat, seseorang itu akan susah untuk tersedar. Jika seseorang itu terbangun pada peringkat tidur lena ini, ia akan berasa lemah dan pening. Ia juga akan mengambil sedikit masa untuk menghilangkan rasa pening tersebut.

 

Manakala peringkat tidur dalam keadaan mata bergerak-gerak (REM sleep) pula akan berlaku setiap 70 sehingga 90 minit dalam kitaran tidur. Kebiasaannya, seseorang itu akan mengalami tiga sehingga lima kali peringkat ini dalam semalaman. Pada peringkat ini, mata kita akan bergerak secara cepat dan rawak ke pelbagai arah di bawah kelopak mata. Sebab itulah peringkat tidur ini dinamakan Rapid Eye Movement sleep.

            Kitaran tidur yang pertama setiap malam menggabungkan peringkat REM yang pendek dan peringkat tidur nyenyak yang panjang. Apabila malam semakin larut, peringkat REM semakin panjang sementara tidur nyenyak akan semakin pendek. Bila menjelang pagi, kebanyakan manusia berada pada peringkat pertama, peringkat kedua dan tidur dalam keadaan mata bergerak. Dalam semalaman, kita akan mengalami beberapa kitaran tidur.


[1] Helpguide.Org, http://www.helpguide.org/life/sleeping.htm, 05 Febuari 2008.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: